Ισπανίδα Ευρωβουλευτής κατά Ευρωπαϊκής Ένωσης για φυτοφάρμακα σε εσπεριδοειδή από Τουρκία και Αίγυπτο

Οι Ισπανοί Ευρωβουλευτές σε κάθε ευκαιρία προσπαθούν να στηρίξουν την αγροτική παραγωγή της χώρας τους. Έτσι στις 6 Ιουνίου 2021 η κ. Inma Rodríguez-Piñero (Σοσιαλιστές) κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς την Κομισιόν, στην οποία ρωτούσε προτίθεται να αυξήσει το ελάχιστο όριο επιθεώρησης σε παρτίδες μανταρινιών, πορτοκαλιών και λεμονιών από την Τουρκία και την Αίγυπτο (σήμερα είναι 5% για φορτία από Αίγυπτο και 10% για Τουρκία).

Όπως τόνισε η Ισπανίδα Ευρωβουλευτής, το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της Επιτροπής για τρόφιμα και ζωοτροφές (RASFF) έχει επισημάνει ότι, μέχρι το 2021, η ΕΕ έχει απορρίψει 94 παρτίδες εσπεριδοειδών από την Τουρκία και 30 από την Αίγυπτο, επειδή περιείχαν υπερβολικές ποσότητες φυτοφαρμάκων που απαγορεύονται στην ΕΕ.

Αφορούν φορτία λεμονιών, πορτοκαλιών και ιδίως μανταρινιών, που περιέχουν ουσίες που απαγορεύονται στην ΕΕ, όπως chlorpyrifos, chlorpyrifos-methyl και υψηλά ποσοστά prochloraz.

Ακόμη ρωτά την Κομισιόν αν προτίθεται να σταματήσει προσωρινά τις εισαγωγές ή να διενεργήσει νέους ελέγχους εάν εξακολουθούν να εντοπίζονται τέτοια επίπεδα απαγορευμένων ουσιών στα εσπεριδοειδή από Τουρκία και Αίγυπτο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ισπανίδα κ. Rodriguez-Piñero κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με αυτήν την κατάσταση. Τον περασμένο Φεβρουάριο, η ευρωβουλευτής από την Βαλένθια ρώτησε την Κομισιόν για τα ανησυχητικά δεδομένα του 2020, όταν η ΕΕ απέρριψε συνολικά 54 παρτίδες εσπεριδοειδών από την Τουρκία (5 φορές περισσότερες παρτίδες από το 2019) για τον ίδιο λόγο.

Οι προειδοποιήσεις του RASFF τον Μάιο και Ιούνιο του 2021 αποτελούν σκάνδαλο. Σε ένα μόνο μήνα τον Μάιο, απορρίφθηκαν συνολικά 54 αποστολές από την Τουρκία και 11 αποστολές από την Αίγυπτο, επειδή περιείχαν δραστικές ουσίες που δεν επιτρέπονται στην ΕΕ ή είχαν υψηλά όρια καταλοίπων (MRL). Μεταξύ 1ης Ιουνίου και 30 Ιουνίου, το σύστημα RASFF έλαβε συνολικά 49 ειδοποιήσεις για υπερβολικά φυτοφάρμακα σε φρούτα και λαχανικά που έχουν φτάσει στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Το 46,9% αυτών των ειδοποιήσεων, συνολικά 23 φορτία, εισήχθησαν από την Τουρκία.

Επίσης αξίζει να αναφέρουμε ότι τα φορτία από την Τουρκία πιάστηκαν στη Βουλγαρία και όχι στην ... Ελλάδα. Και όμως η Κομισιόν δεν έκανε τίποτα για την προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών.


                                                                         

Σχόλια


ο Θεολόγος από ψηλά

Δημοφιλείς αναρτήσεις