Εισαγωγές ελαιόλαδου Αυστραλίας: 29,1 χιλιάδες τόνοι Ισπανία, 1,4 χιλιάδες τόνοι Ελλάδα

Η Αυστραλία είναι ο 7ος μεγαλύτερος εισαγωγέας ελαιόλαδου παγκοσμίως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC). Παρόλα αυτά η χώρα μας κατέχει ένα μικρό μερίδιο αγοράς.

Οι κυριότεροι προμηθευτές ελαιόλαδου της Αυστραλίας είναι η Ισπανία με μερίδιο 79,7% επί του συνόλου, η Ιταλία με μερίδιο 11,2%, η Ελλάδα με μερίδιο 4%, η Τουρκία με μερίδιο 1,5% και ο Λίβανος με μερίδιο 1,4%.

Το 2020, οι εισαγωγές της Αυστραλίας ανήλθαν στους 36.558 τόνους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του IOC, οι κυριότεροι προμηθευτές ελαιόλαδου της Αυστραλίας κατά το 2020 ήταν η Ισπανία με 29.125 τόνους, η Ιταλία με 4.105 τόνους, η Ελλάδα με 1.400 τόνους και η Τουρκία με 557 τόνους.

Οι εξαγωγές της Ελλάδας δείχνουν να έχουν σταθεροποιηθεί κατά τα τελευταία έτη. Ωστόσο κανένα επώνυμο ελληνικό ελαιόλαδο δεν διατίθεται στις μεγάλες αλυσίδες λιανικής. Η πλειονότητα των πωλήσεων πραγματοποιείται μέσω παραδοσιακών παντοπωλείων.

Όπως επισημαίνει μελέτη του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) του Προξενείο της Ελλάδος στο Σύδνεϋ, η διατήρηση του τρέχοντος μικρού όγκου των εξαγωγών από τις ελληνικές επιχειρήσεις θα είχε ως αποτέλεσμα την συρρίκνωση του μεριδίου στην αγορά της Αυστραλίας. Το ελληνικό ελαιόλαδο θα πρέπει να επιδιώξει να καλύψει μέρος της αυξανόμενης ζήτησης και να αυξήσει τον όγκο εξαγωγών.

Αύξηση της κατανάλωσης

Τόσο η κατανάλωση ελαιόλαδου στην Αυστραλία όσο και οι εισαγωγές της χώρας παρουσιάζουν ανοδική πορεία κατά τα τελευταία έτη. Κατά την εξαετία 2014-2019, η εξέλιξη της κατανάλωσης του ελαιόλαδου στην Αυστραλία έχει παρουσιάσει σταθερή αυξητική τάση, τόσο με όρους ποσότητας, όσο και με όρους αξίας. Συνολικώς, οι πωλήσεις ελαιόλαδου αυξήθηκαν κατά 17,4% με όρους αξίας, σε αυτή την εξαετία. 

Κατά την εξαετία 2019-2024, η κατανάλωση του ελαιόλαδου στην Αυστραλία προβλέπεται ότι θα δείξει ακόμη ισχυρότερη αυξητική τάση.

Εγχώρια παραγωγή

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συνδέσμου Αυστραλών Ελαιοπαραγωγών (Australian Olive Association), στην Αυστραλία υπάρχουν περίπου 10 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, σε περίπου 450 ελαιώνες εμπορικής εκμετάλλευσης, συνολικής έκτασης ανώτερης των 30.000 εκταρίων (1 εκτάριο = 10 στρέμματα). Η αυστραλιανή παραγωγή ελαιόλαδου παρουσιάζει σημαντική διετή διακύμανση. Κατά το 2019, η παραγωγή ανήλθε στους 19.736 τόνους. Κατά το 2020, η παραγωγή ανήλθε μόλις στους 8.800 τόνους, σημειώνοντας πτώση μεγαλύτερη του 50% έναντι του προηγούμενου έτους. Επιπλέον, αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Αυστραλών Ελαιοπαραγωγών, το 85-90% της αυστραλιανής παραγωγής ελαιόλαδου ταξινομείται στην κατηγορία του Εξαιρετικά Παρθένου.


                                                                       

Σχόλια


ο Θεολόγος από ψηλά

Δημοφιλείς αναρτήσεις