Έρχεται η εξατομικευμένη θρέψη στους ελαιώνες

Μείωση κόστους παραγωγής, υψηλότερες αποδόσεις σε ελαιόλαδο, μείωση της χρήσης λιπασμάτων θα φέρει ένα πρωτοποριακό σύστημα.

Μπορείτε να φανταστείτε ένα σύστημα που καταγράφει τις ανάγκες που έχει κάθε ελαιόδεντρο ξεχωριστά σε θρεπτικά στοιχεία και θα δίνει ακριβής πληροφόρηση για το ποια θρεπτικά στοιχεία χρειάζεται και σε τι ποσότητα ώστε να έχει την βέλτιστη δυνατή παραγωγή καρπού, με την υψηλότερη δυνατή παραγωγή ελαιόλαδου; Μπορείτε επίσης να φανταστείτε πως το σύστημα αυτό θα έχει την δυνατότητα να δίνει ακριβή αποτελέσματα μέσα σε μια ημέρα ή κι ακόμη συντομότερα;

Πιθανά όλα τα παραπάνω μοιάζουν επιστημονική φαντασία, ωστόσο πρόκειται για έρευνα που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Huelva και το Εθνικό Ινστιτούτο Αγροτικής και Κτηνιατρικής Έρευνας της Πορτογαλίας. 

Οι ερευνητές,  όπως γράφει το εβδομαδιαίο Ισπανόφωνο περιοδικό Mercacei, με την χρήση drones, πολυφασματικών καμερών και τεχνητής νοημοσύνης αναπτύσσουν αυτό το σύστημα με στόχο να δώσουν την δυνατότητα στους ελαιοπαραγωγούς παρεμβαίνουν την κατάλληλη στιγμή και στο βαθμό που χρειάζεται στα ελαιόδεντρα τους.

Το σύστημα αυτό δίνει την δυνατότητα να μειωθεί ο όγκος των λιπασμάτων και χρησιμοποιούνται από τους παραγωγούς και να αυξηθεί δραστικά η αποτελεσματικότητα τους. Η λίπανση να γίνεται την χρονική στιγμή που την χρειάζεται κάθε δέντρο και στον όγκο που αυτό την χρειάζεται.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Μercacei: 

«ένα drone  πετά πάνω από το χωράφι εξοπλισμένο με μια κάμερα που καθορίζει τα διαφορετικά φάσματα φωτός που εκπέμπεται από την ελιά. Τα δεδομένα επεξεργάζονται από έναν αλγόριθμο που βασίζεται σε τεχνητά νευρωνικά δίκτυα, μια δομή τεχνητής νοημοσύνης που διαφοροποιεί αυτόματα διαφορετικές καταστάσεις από μεγάλο όγκο δεδομένων. Αυτά τα δίκτυα αφομοιώνουν τις πληροφορίες που φθάνουν και δημιουργούν νέα γνώση από αυτές. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να κάνουν εκτιμήσεις για τη θρεπτική κατάσταση των ελαιόδεντρων τη στιγμή της δειγματοληψίας. Οι πληροφορίες έχουν τη μορφή εικόνας στην οποία ο αγρότης μπορεί να δει καθαρά ποια άτομα χρειάζονται παρέμβαση».

Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν από την ομάδα του Κέντρου Έρευνας στην Τεχνολογία την Ενέργεια και την Αειφορία σε δύο ποικιλίες ελιάς (Arbequina και Arbosana) σε ελαιώνες που βρίσκεται στο Elvas, στην περιοχή Portalegre του πορτογαλικού Alentejo με συνολικά 2.116 δέντρα. Οι ειδικοί προτείνουν να αυξηθούν οι τοποθεσίες για νέες μελέτες ώστε να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματά τους. 

                                                   

Σχόλια


ο Θεολόγος από ψηλά