Ανοδικές τάσεις στην τιμή του ελαιόλαδου – Να μην βιαστούν να πουλήσουν οι ελαιοπαραγωγοί

Τις ανοδικές τάσεις στην τιμή του ελαιόλαδου επιβεβαιώνουν η μία μετά την άλλη οι δημοπρασίες ελαιόλαδου στην Κρήτη διαμορφώνοντας ένα αισιόδοξο κλίμα και για τη συνέχεια. Η πολύ καλή ποιότητα του φετινού ελαιόλαδου, σε συνδυασμό με την περιορισμένη παραγόμενη ποσότητα, θα οδηγήσει σε άνοδο της τιμής του τους επόμενους μήνες.

Όπως δήλωσε ο κ. Λευτέρης Αβραμάκης, ο οποίος διαθέτει δύο ελαιουργεία, ένα στον Άγιο Νικόλαο και ένα στο Καλό Χωριό η  ποιότητα του παραγόμενου ελαιόλαδου είναι γενικά πολύ καλή έως άριστη και τονίζει ότι η φετινή ποιότητα του ελαιόλαδου στην περιοχή επιτρέπει την αισιόδοξη εκτίμηση ότι η τιμή του θα αυξηθεί και άποψη του κ. Αβραμάκη είναι ότι όποιοι παραγωγοί δεν σπεύσουν να πωλήσουν το λάδι τους άμεσα, θα επωφεληθούν από την αύξηση που θα πάρει το προϊόν τους επόμενους μήνες.

Τον ρωτήσαμε, αν από την πείρα του βλέπει ότι χρόνο με το χρόνο εγκαταλείπεται η καλλιέργεια της ελιάς. Εξήγησε ότι μπορεί η προπέρσινη ελαιοκομική περίοδος να απογοήτευσε με την απόδοση, την κακή ποιότητα και τις απογοητευτικές τιμές του ελαιόλαδου που πωλήθηκε 1,20 -1,50 ευρώ το κιλό. Η περυσινή ειδικά αναπτέρωσε το ηθικό των ελαιοπαραγωγών, όταν είδαν από τέλη Μαΐου να πληρώνονται 3,10 και μετά το Σεπτέμβριο 3,20 ευρώ/κιλό. Τώρα, όσοι το πωλούν εισπράττουν 3,20 -3,30 ευρώ/κιλό στην περιοχή μας και όπως τονίζει, αναμένεται η τιμή του να αυξηθεί. Το ΠΟΠ Σητείας πετυχαίνει επιπλέον 0.20 ευρώ/κιλό.

«Η γνώμη μου είναι ότι όποιος περιμένει και δεν πουλήσει τώρα, δε θα χάσει, η συμβουλή μου είναι να μην πουλήσει τώρα…», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμάκης, ο οποίος, συνεκτιμώντας πληροφορίες από την ιταλική αγορά με την οποία διατηρεί εμπορικές σχέσεις, «βλέπει» να φτάνει και τα 3,80 ευρώ/κιλό!

Και πρόσθεσε: «Η Ισπανία είναι ο μεγάλος “παίχτης” στην παγκόσμια αγορά ελαιόλαδου αφού παράγει πάνω από το 50% του λαδιού παγκοσμίως και φέτος η παραγωγή της από τους 1.700.000 τόνους θα μειωθεί στους 1.250.000, που δεν θα μπορέσει να καλύψει η όποια αύξηση σημειωθεί στην παραγωγή της Ιταλίας ή της Τυνησίας ή της Ελλάδας. Αυτό θα δημιουργήσει έλλειμμα. Πιστεύω ότι το ελληνικό ελαιόλαδο δε θα επαρκέσει να καλύψει την εγχώρια αγορά, αν ανοίξουν ο τουρισμός και η εστίαση. Και περσινό ικανό απόθεμα δεν υπάρχει».


                                                          

Σχόλια


ο Θεολόγος από ψηλά